Hoppa till sidans innehåll

Instruktion för funktionärer hopptävling


Hoppfunktionärer:

 

Vi är väldigt glada för all hjälp vi kan få!

 

Vi är en ideell förening och är i stort behov av stöd. Den här lilla instruktionen är till hjälp för dig som är tävlingsfunktionär på Valsängs Ryttarförenings hopptävlingar. Du kan använda den som ett stöd. Läs gärna igenom den innan tävlingen så du känner dig säkrare på din uppgift. De funktionärer du kommer att möta är klubbens egna funktionärer och några inhyrda, såsom t.ex. domare, överdomare och banbyggare.

Du själv kommer att ingå i en arbetsgrupp med både erfarna och nya funktionärer. De mer erfarna hjälper till och ger råd till de nya. Kom ihåg att om du är osäker, var inte rädd, fråga om råd det är meningen att du ska lära dig och ha roligt

 

Följande gäller för alla funktionärsuppdrag:

  • Anmäl Dig i sekretariatet så att vi vet att Du kommit!
  • Ta rätt på den information Du behöver för att kunna sköta ditt uppdrag.
  • Ta reda på vem som skall lösa av Dig och när och lämna inte posten förrän Du är avlöst!
  • Alla funktionärer utom cafépersonal skall ha väst.

 

Funktionär vid framhoppningen

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 45 minuter innan första start

 

Uppvärmning för både hästar och ryttare kallas framhoppning.  Som funktionär ser du till att insläppet blir lugnt och säkert samt att det inte är fler ekipage inne samtidigt än det antal som tävlingsledningen bestämt. (Oftast mellan 5-6 ekipage). Till Din hjälp har Du startlistan så Du ser i vilken turordning ekipagen får lov att komma in. Tänk på säkerheten i första hand! Det är viktigt att du finns på framhoppningen 45 minuter innan klassen ska starta, du ska då ha en aktuell startlista till hjälp som du får i sekretariatet.

Ropa in de antal ryttare som får vara inne på framhoppningen samtidigt enligt din startlista i tur och ordning.

Stryk de som har gått in så har du koll.

Du får ropa upp ryttarens namn. Om en ryttare inte kommer trots flera utropningar så kan du släppa in nästa ryttare som står på tur. Det är alltid ryttarens ansvar att vara på plats i tid. Det är inte ovanligt att ryttare inte dyker upp, de kan t.ex. ha strukit sig sent. Väl inne på framhoppningsbanan handlar det mycket om att bara finnas till hands.

De flesta har medhjälpare med sig som höjer och sänker hindren.  Du får ha lite koll på att det inte höjs för högt, max 10 cm över klassens höjd för häst. För ponny och gäller max den höjd klassen har.

Du skall också ha koll på att inte för många medhjälpare och övriga personer är på framhoppningen eller i dörren. Max en person per ekipage får befinna sig på framhopningen som hjälp. Säkerheten är viktig.

 

Din uppgift är att kratta framför och bakom hindren om det blir gropar i underlaget.  Mellan skall hindren flyttas någon meter för att inte alla hästar ska hoppa av och landa på samma platser under hela dagen. Då blir det lätt gropar. En annan uppgift kan vara att ta fram en ny bom om någon skulle gå sönder. Även om det är mycket ovanligt kan det hända att en del ryttare beter sig illa på framhoppningen. Om du ser en ryttare som exempelvis använder spöet mycket hårt mot hästen eller rycker hästen hårt gång på gång i munnen, sporrar så hästen får sår eller på annat sätt skadar hästen ska du inte tveka utan ta kontakt med sekretariatet och prata med överdomaren. Det är alltid överdomarens uppgift att tillrättavisa ryttaren. Tänk alltid på säkerheten i första hand.

Ålder: Minst fylla 15 år detta året.

 

 

Funktionär vid insläppet till Tävlingsbanan

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 30 minuter innan första start

 

Innan du ställer dig vid insläppet ska du ha en startlista. Startlistan hämtar du i sekretariatet.

Din uppgift vid insläppet är att öppna för ryttaren som ska in och stänga efteråt. Om det inte står någon ryttare beredd så ropa mot framhoppningen så att ryttaren kommer. På din startlista är det bra om du har en penna och bockar av när en ryttare har gått in på banan, så du alltid har koll på vem som är på tur. Dörren ska du öppna så fort ryttaren har gått i mål eller i vissa fall utgår. Om målgång sker från insläppet så kan du öppna dörren tidigare.

Rådgör alltid med banbyggaren eller överdomaren innan hur dom vill ha det.

 

 

Funktionär vid utsläppet från banan

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 30 minuter innan första start

 

Ibland sker utsläppet vid annan dörr än insläppet då blir din uppgift att öppna dörren så fort ryttaren gått i mål och stänga direkt när ryttaren kommit ut. Om in och utsläpp sker på samma plats räcker det med en funktionär även om det kan vara bra att vara två personer för att hjälpas åt. Det är bra om du är snabb så ryttaren kan starta så snart som möjligt. Tänk på att du står säkert då en del hästar kan bli lite skrämda då de ska in eller ut från banan.

 

 

 

Banfunktionär

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 30 minuter innan första start

 

Din uppgift är att lägga upp bommar eller bygga upp hinder som de tävlande river och att kratta framför och bakom hindren. En ganska enkel uppgift men det krävs att du vet i vilken ordning ryttarna hoppar hindren och att du hela tiden följer ryttarens ritt och ser till att du håller dig ur vägen. Gå gärna banan vid bangång så att du lär dig i vilken ordning hindren kommer att ridas.

Kolla gärna med banansvarig var det är bäst att du står. Rådgör alltid med banbyggaren eller överdomaren. Det är väldigt viktigt att man inte stöter till den automatiska tidtagningen som står vid start och mållinjerna. Det är också viktigt att inte gå igenom start och mållinjerna vi pågående ritt. Var noggrann med att lyssna på hur Banbyggaren och Banchefens hur dom vill ha det. Lämna inte heller banan utan fråga Banchefen om det passar.

 

Tänk på säkerheten! När tävlingen är över skall hindren bäras bort utav alla banfunktionärer samt övriga funktionärer som inte har någon annan uppgift just då.

Ålder: Minst fylla 15 år detta året.

 

 

Start- och målflaggare

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 30 minuter innan första start

 

Som startflaggare är din uppgift att lyfta den röda flaggan när domaren säger ”var så god och rid” eller när startsignal ges. När sedan hästens framparti passerar igenom startlinjen fäller du flaggan. Tidtagarna i domartornet kommer då att starta tiden för den tävlande. Det är därför väldigt viktigt att du står så att de i domartornet kan se dig och din flagga. När ryttaren är på väg mot mål ska målflaggaren i god tid, så att inte hästen störs, lyfta upp flaggan och fälla den när hästens framparti passerar mållinjen. Det är väldigt viktigt att man inte stöter till den automatiska tidtagningen som står vid start och mållinjerna. Det är också viktigt att inte gå igenom start och mållinjerna vi pågående ritt. Glöm inte att alla som är inne på banan måste veta vilken ordning ryttaren hoppar för att inte stå i vägen. Gå gärna banan när ryttarna går så att du övar lite. Det handlar om din säkerhet och att alla ryttare ska ha samma möjlighet utan några störningar på banan

Ålder: Minst fylla 14 år detta året.

 

 

Ombyggnad av banan till nästa klass

Utförs av banfunktionärer, flaggare, in- och utsläppsfunktionärer samt övriga funktionärer som har möjlighet att hjälpa till.

När sista ryttaren gått i mål i en klass måste så många funktionärer som möjligt hjälpa till att bygga om hindren för att uppehållet till nästa klass ska bli så kort som möjligt.  Banbyggaren har gett instruktioner till några ansvariga i god tid före. Det är sedan de ansvariga som, med din hjälp, så snabbt som möjligt ska bygga om banan. Det kan ibland upplevas som rörigt under ombyggnad men om alla hjälps åt brukar det gå väldigt smidigt.

 

 

Domartornet

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 30 minuter innan första start

 

Här finns det två uppgifter att lösa. Den ena är att vara tidtagare. En uppgift som kräver att man är uppmärksam. Antingen sitter du med ett manuellt tidtagningsur eller ett automatisk. Den andra uppgiften är att föra protokoll manuellt eller på dator. Du får hjälp första gången av övriga i domartornet.

 

 

Sekretariatet

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 1 timme innan första start.

 

Här finns det flera uppgifter att göra. Du kan sitta och ta emot anmälningar. Där ska du kolla av vaccinationsintyg, du ska ta betalt medhjälp av listor som har tagits fram. Du kan sitta vid datorn och göra ändringar, skriva ut listor till domartornet och funktionärer, ta fram resultatlistor, kopiera listor till ryttare mm. Du kan svara i telefonen, du kan göra i ordning inför prisutdelningen. Här får du hjälp första gångerna tills Du känner dig säker.

 

 

Caféet

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 1 timme innan första start

 

Här brer Du mackor, kokar kaffe, värmer den lunch som är ”dagens” på respektive tävling samt säljer drickor och godis. Kommer Du på morgonen plockar Du fram allting och är Du sist kvar på eftermiddagen plockar Du in och städar undan.  Växelkassa, prisinformation etc. får Du av caféansvarig på plats. Du skall även göra ”kaffekorgar” till domarpersonal och övriga funktionärer som inte kan lämna sin post och leverera dom.

Inga häst kläder på funktionärerna i cafeterian.

Ålder: Minst fylla 18 år detta året.

 

 

 

Parkeringsvakt

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 1 timme och 30 minuter innan första start

 

Som parkeringsvakt är Du den första som de tävlande möter! Visa vänligt men tydligt var Du vill att de skall parkera. Det gäller att hålla sig till det planerade så att alla verkligen får plats och att det går lugnt och säkert till. Du skall även lämna ut en lapp som de tävlande skriver sitt telefonnr. på och har i framrutan på bilen.

 

 

Prisutdelare

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 15 minuter innan första start

 

Som prisutdelare har Du till uppgift att dela ut priser till de placerade i varje klass. Se till att ha rätt priser framme till varje klass i god tid och rör dig lugnt och sansat kring ekipagen på banan. När sista priset är utdelat lämnar du banan innan ärevarvet. Om det finns gående ekipage med på prisutdelningen är det mycket viktigt att du skiljer dom åt från ridande ekipage så gott det går, gärna med ett hinder i mellan. Se även till att de gående ekipagen lämnar banan innan ärevarvet.

 

 

Sjukvårdsansvarig

Tid att infinna sig på tävlingsdagen: 1 timme innan första start.

 

Sjukvårdare är den som avgör o bestämmer vad som skall göras när olyckan är framme.

 

Var inte rädd för att fråga om råd eller hjälp oavsett vilken uppgift du har.

Uppstår problem eller frågor under tävlingsdagen så kontakta tävlingsledaren.

Uppdaterad: 06 MAJ 2013 17:46 Skribent: Annica Jonsson

Nästa styrelsemöte: 

4/4 kl 18:30

 

       18356_mynt.gif

Hööks logo.png

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Valsängs RF - Ridsport
Valsäng 165
47192 Klövedal

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link